نشست «نگاهی به تاریخ روابط علمی ترکیه و ایران» با همکاری موزه ملی علوم و فناوری ایران، ایکوم، موزه ملی ایران و مؤسسه یونس اِمره ترکیه به مناسبت صدمین سالگرد تولد پرفسور فواد سزگین، محقق علوم اسلامی اهل ترکیه روز سهشنبه 29 آبان 1403 در سالن اجتماعات موزه ملی ایران باستان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موزه ملی علوم و فناوری ایران، این نشست به همت ایکوم ایران و مؤسسه یونس اِمره ترکیه به مناسبت صدمین سالگرد تولد پرفسور فواد سزگین، محقق علوم اسلامی اهل ترکیه و با همکاری موزه ملی علوم و فناوری ایران و موزه ملی ایران روز سه شنبه 29 آبان 1403 از ساعت 14:30 الی 16 در سالن اجتماعات موزه ملی ایران باستان با حضور سفیر ترکیه در ایران و جمعی از فرهیختگان و اساتید دانشگاه برگزار میشود.
بر اساس این گزارش، در نشست «نگاهی به تاریخ روابط علمی ترکیه و ایران»، پروفسور حجابی کرلانگیچ، سفیر جمهوری ترکیه در تهران؛ سید احمد محیط طباطبایی، رئیس کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم)؛ بهروز بیکبابایی، استادیار زبان و ادبیات ترکی استانبولی دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی، دانشگاه علامه طباطبائی و رضا دهقانی، مدیر گروه مطالعات ترکیه دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و امید کمالوند، معاون اجرایی موزه ملی ایران به سخنرانی پرداختند.
پروفسور حجابی کرلانگیچ، سفیر جمهوری ترکیه در تهران، ضمن خوشامدگویی به حاضران ضمن اشاره به روابط حسنه و قدیمی ایران و ترکیه و قرابتهای فرهنگی و اجتماعی این دو کشور گفت: من همیشه تأکید دارم که نباید زبان فارسی را فقط مختص به ایرانیان دانست.
وی ضمن اشاره به تلاشهای پرفسور فواد سزگین در خصوص تاریخ جهان اسلام، این محقق علوم اسلامی اهل ترکیه را دانشمندی برای تمام مسلمان نامید و برگزاری مراسم صدمین سالگرد تولد فواد سزگین، در موزه ملی ایران در راستای قدردانی از زحمات چندین ساله این محقق بزرگ را قابل تحسن خواند و برگزاری چنین مراسمی را نشانه وحدت و دوستی دو کشور ایران و ترکیه خواند.
امید کمالوند، معاون اجرایی موزه ملی ایران که در غیاب جبرئیل نوکنده، رئیس موزه ملی ایران، سخنرانی میکرد با اشاره سوابق درخشان فؤاد سزگین به عنوان یکی از مهمترین پژوهشگران و تاریخنگاران جهان گفت: این دانشمند ترکیهای یکی از مهمترین پژوهشگران و مورخان جهان است.
کمالوند تأکید کرد: ترکیه و ایران از فرهنگ و ادبیات یکدیگر سود میبرند و تعامل سرمایه بسیار ارزشمندی در روابط دو کشور است و یکی از نامهای تأثیرگذار در این روابط فرهنگی فؤاد سزگین است.
رضا دهقانی، مدیر گروه مطالعات ترکیه دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و بهروز بیکبابایی، استادیار زبان و ادبیات ترکی استانبولی دانشکده ادبیات فارسی و زبانهای خارجی، دانشگاه علامه طباطبائی دیگر سخنرنان این نشست بودند که هر کدام با اشاره اقدامات مهم فؤاد سزگین در زمینه تاریخ اسلام و تألیفات و تلاشهای این دانشمند بزرگ، برگزاری چنین نشستهایی را باعث همگرایی و دوستی فرهنگی، اجتماعی بیشتر بین ایران و ترکیه اعلام کردند.
سید احمد محیط طباطبایی، رئیس کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم) به عنوان آخرین سخنران با اشاره اساطیر شاهنامه و اینکه ایران و توران از یک قوم بودند و هر دو از نوادگان فریدون بودند و قرابت و همسایگی ایران و ترکیه پیشینه تاریخی دارد. وی با اشاره به فعالیتهای فؤاد سزگین در زمینه تحقیق و تالیف کتاب درباره جهان اسلام و راهانداختن موزههایی در استانبول و فرانکفورت، از تلاشهای خستگیناپذیر این دانشمند بزرگ تقدیر و تشکر کرد.
سفیر ترکیه در پایان نشست از سخنرانان این نشست و همچنین معاون پژوهشی موزه ملی علوم و فناوری ایران با اهدای گل تقدیر و تشکر کرد. همچنین حاضران نشست از نمایشگاه موضوعی موزه ملی علوم و فناوری ایران بازدید کردند.
گفتنی است، فؤاد سزگین یکی از برجسته ترین مورخان جهان و پژوهشگر حوزه تاریخ علوم اسلامی اهل ترکیه بود. او استاد بازنشسته تاریخ علم طبیعی در دانشگاه گوته فرانکفورت آلمان و بنیانگذار و مدیر افتخاری مؤسسه تاریخ علوم عربی_اسلامی آنجا بود. از جمله اثر مهم او میتوان به مجموعه ۱۷ جلدی تاریخ ادب عرب اشاره کرد. وی موزهای در استانبول و موزهای در فرانکفورت تأسیس کرده و در آنها نمونههایی از ابزارها و نقشههای مسلمانان قرون وسطی را در معرض دید قرار داد. وی در 10 تیرماه 1397 در سن 94 سالگی چشم از جهان بست.
دیدگاهتان را بنویسید