نشست تخصصی «مدیریت مجموعهها، با نگاهی به مجموعههای موزهای و خصوصی» با هدف دانشافزایی در حوزه مجموعهداری و بیان اهمیت وجود ساختارهای علمی جهت ارتقای مدیریت مجموعهها روز شنبه 26 آذرماه 1403 با همکاری موزه علوم و فناوری ایران و موزه ملی ایران و با حضور خوب و گسترده مجموعهدارن خصوصی کشور در سالن اجتماعات موزه ملی ایران برگزار شد. در این نشست به ابعاد مختلف مجموعهداری و مدیریت آنها در دو ساختار مجموعههای موزهای و خصوصی پرداخته شد.
در بخش نخست نشست صالح فرامرزی، موزهدار موزه علوم و فناوری ایران، به بیان اندیشه جمعآوری و مجموعهداری و پیشینه شکلگیری آنها در دوران مختلف و به معرفی نمونههای شاخص در این زمینه اشاره کرد.
وی در ادامه به ارتباط مجموعههای خصوصی و شکلگیری موزههای اولیه در دنیا پرداخت و نمونههای مهمی را در این زمینه از جمله شکلگیری موزههای اشمولین، لوور فرانسه و موزه بریتانیا را توضیح داد.
موزهدار موزه علوم و فناوری ایران در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح مفاهیم و مبانی مدیریت مجموعهداری و اهمیت آنها در موزهها پرداخت. از جمله مبانی مهمی که به آنها پراخته شد میتوان به تعاریف مدیریت مجموعه، سیاستهای مدیریت مجموعههای موزهای، شیوههای جمع آوری مجموعهها، حذف اشیاء، دسترسی به مجموعهها، پژوهش بر روی مجموعهها، روشهای امانت دادن اشیاء، مستندنگاری، جابجایی، برگزاری نمایشگاههای موقت و سیار، بازتولید اشیاء، مخزنداری، حفظ و نگهداری مجموعهها و امنیت آنها اشاره کرد.
فرامرزی با بیان این که برخورد علمی با مجموعههای موزهای منجر به تأثیرگذاری موزهها و ارتباط با جامعه میشود اضافه کرد که مدیریت مجموعهها همه فعالیتهای موزه را تحت تأثیر خود قرار میدهد و هرچه موزهها در این زمینه بسیار مهم و حیاتی، شایسته و درست عمل کنند، بی شک موفقیتهای چشمگیری را بدست خواهند آورد.
وی دانش مدیریت مجموعههای موزهای را برای هر موزهای اساسی و آن را کمک بزرگی در جهت توسعه، ارتقاء و پیدا کردن یک رویکرد استراتژیک برای آینده مجموعههای موزهای دانست.
در بخش دوم منوچهر لطفی، رئیس انجمن مجموعهدارن ایران، به تاریخچه مجموعهداری در دوران معاصر و وضعیت فعلی آن در ایران و چالشهای آن اشاره کرد.
لطفی در این سخنرانی به تعریف مجموعهداری و مجموعه دار پرداخت و قوانین حاکم بر مجموعهداری خصوصی در ایران را شرح داد.
رئیس انجمن مجموعهداران ایران در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح فعالیتهای این انجمن در دوران مختلف و دغدغههای اعضای انجمن اشاره کرد. از جمله موارد مهمی که در سخنان وی ذکر شد ارتباط مجموعهداران و ایجاد موزههای دولتی و خصوصی بود و این که مجموعهداران خصوصی در ایران پتانسیل و توانایی بسیار خوبی برای کمک به ایجاد موزههای مختلف دارند.
وی با معرفی مجموعهداران به نام در ایران در خصوص مجموعهداری، به اهمیت کار و فعالیت آنها اشاره و عملکرد این مجموعه را ستود. بیان اهداف و فواید اجتماعی مجموعهداری خصوصی در ایران از بخشهای دیگر سخنرانی لطفی بود و در پایان سخنانش گزارشی نیز از فعالیتهای انجمن مجموعهداران ایران برای شرکتکنندگان در جلسه ارائه کرد.
در بخش آخر نشست، محمد رضا زاهدی، رئیس اداره اموال فرهنگی، تاریخی اداره کل موزهها، به مبانی و دستورالعملهای اموال تاریخی، فرهنگی و هنری و نیز به موانع و چالشهای آن پرداخت.
وی در سخنرانی خود به میراث فرهنگی و انواع آن مانند میراث مادی و میراث معنوی یا ناملموس و میراث مادی منقول و غیرمنقول و تعاریفی که برای آنها در ساختار میراث فرهنگی کشور وجود دارند اشاره کرد.
یکی از موارد مهمی که زاهدی در سخنرانی خود به تفسیر آنها پرداخت آئیننامههای اموال تاریخی، فرهنگی و هنری نهادهای عمومی و دولتی بود. همچنین در بخش دیگری از سخنانش به تعریف اموال منقول تاریخی فرهنگی مجاز و غیر مجاز و نحوه شناسایی و تفکیک آنها پرداخت.
اقدامات مهم در جهت حفاظت از میراث فرهنگی مانند شناسایی، مستندنگاری، حفاظت و مرمت آثار تاریخی، اهداف بانک اطلاعات منقول فرهنگی تاریخی و روش استفاده آن در ثبت آثار، از بخشهای دیگر سخنرانی وی بود.
رئیس اداره اموال فرهنگی، تاریخی اداره کل موزهها در آخر از همه مجموعهداران درخواست کرد که به منظور ساماندهی و حفظ مجموعههای خود از سامانههای ثبت اشیاء استفاده کنند. وی این امر را کمک مهمی به مجموعهداران به منظور حفظ مجموعههای خود از گم شدن و یا سرقت دانست.
دیدگاهتان را بنویسید