بیماری همهگیر کووید ۱۹ همچنان به طور جدی روی نهادهای فرهنگی در سراسر جهان تأثیر گذار است. در حالی که برخی از موزهها با محدودیتهای زیاد بازگشایی شدهاند، برخی دیگر از موسسات هنوز در پشت درهای بسته با پیامدهای بحران بهداشت روبرو هستند.
اولین گزارش ما که در ماه می سال ۲۰۲۰ منتشر شد، وضعیت وخیمی را برای موزهها و متخصصان موزهای در سراسر جهان ارائه کرد؛ حدود ۹۵٪ از موسسات مجبور به تعطیلی شدند تا بتوانند از سلامت کارکنان و بازدیدکنندگان محافظت کنند. در نتیجه با پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جدی روبرو شدند.
برای جمعآوری اطلاعات بیشتر و دادههای اضافی درباره چگونگی اثرگذاری شیوع کووید ۱۹ بر بخش موزه در کوتاه مدت و بلند مدت، ایکوم یک بررسی جهانی را در تاریخ هفتم سپتامبر ۲۰۲۰ آغاز کرد. بیشتر بخشها و سوالات ارجاع شده به نظرسنجی قبلی، به ما این امکان را میدهد که سیر تحولات بحران موزه که توسط این همهگیری ایجاد شده و نیز درک آن توسط متخصصان موزهای را ارزیابی کنیم. سوالات دیگر چگونگی تحول اوضاع در ماههای اخیر، به ویژه با توجه به بازگشایی تدریجی موزهها در برخی از مناطق جهان را مورد توجه قرار داد.
این گزارش تقریبا ۹۰۰ پاسخ از موزهها و متخصصان موزهای در پنج قاره که در فاصله ۷ سپتامبر و ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ جمعآوری شده است را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد. لازم به ذکر است که اندکی پس از اتمام نظرسنجی، موج دوم قرنطینه در اروپا شروع شد.
خلاصه یافتهها:
- در مقایسه با آوریل سال۲۰۲۰ وضعیت موزهها از سپتامبر تا اکتبر سال ۲۰۲۰ بسته به موقعیت مکانی آنها در جهان بسیار متغیر بود: بیشتر موزهها در اروپا و آسیا باز بودند در حالیکه اکثر موزهها در آمریکای لاتین و کارائیب بسته بودند و وضعیت در مناطق دیگر به صورت ترکیبی از هر دو بود.
- موزهها همچنان فعالیتهای دیجیتالی خود را تقویت میکردند. تمام گروههای مورد بررسی توسط این نظرسنجی حداقل افزایش ۱۵ درصدی در این زمینه داشتند که اگر کانالهایی مانند رسانههای اجتماعی، رویدادهای لایو و یا برنامههای آموزشی آنلاین را نیز در نظر بگیریم، این رقم تقریباً به ۵۰٪ افزایش مییابد. همچنین قابل توجه اینکه درصد موزههایی که کانال رسانهای جدیدی برای فعالیتهای خود راهاندازی کردهاند، در مقایسه با آوریل افزایش یافته است.
- متخصصان موزهای دوباره بر سرکار خود آمدند، اما دورکاری و کار از خانه هنوز به خصوص در آمریکای لاتین و کارائیب، آمریکای شمالی و اقیانوس آرام مورد تشویق و یا اجرا قرار میگیرد.
- حدود ۱۴ درصد از شرکتکنندگان اظهار داشتند که بخشی از کارکنان بطور موقت از کار برکنار و یا اخراج شدهاند. علاوه براین ۱۶٫۲ درصد از پاسخدهندگان اظهار داشتند که حداقل یک چهارم کارمندان موزه پس از بحران کووید بین فوریه تا سپتامبر ۲۰۲۰ اخراج و یا به صورت موقت از کار برکنار شدهاند؛ این رقم برای ۱۰٫۶ درصد از شرکتکنندگان تا اخراج بیش از نیمی از پرسنل، افزایش مییابد.
- به نظر میرسد ماه آوریل وضعیت متخصصان موزه مستقل، کمی بهبود یافته است، اما همچنان نگران کننده است: ۱۰٫۷ درصد از پاسخدهندگان گفتند که به طور موقت برکناری از کار داشتهاند و ۱۶ درصد نیز قرارداد خود را تمدید نکردهاند. بخش مستقل و مشاوره بسیار شکننده است: ۴۰٫۹ درصد از پاسخدهندگان اظهار داشتند که در نتیجه بحران، پرداخت حقوق خود را به حالت تعلیق درآورند و ۲۸٫۹ درصد گفتند که کارفرمایان آنها مجبور به کاهش تعداد کارکنان خود هستند. حدود ۲۷٫۵ درصد از متخصصان موزه مستقل نیز در حال تغییر کار خود به طور کامل هستند.
- به همین ترتیب، تقریباً همه موزههای جهان به دلیل همهگیری کووید ۱۹ مجبور به کاهش منابع و فعالیتهای خود خواهند بود. ۳۰٫۹ درصد، تعداد کارکنان ثابت خود را کم میکنند. این درصد برای قراردادهای مستقل و موقت به ۴۶٫۱ درصد افزایش مییابد. اگرچه به نظر میرسد شرکتکنندگان کمتر در مورد کاهش نمایشگاهها (۴/۶۲ درصد) و برنامههای عمومی (۴/۶۷ درصد) نسبت به آوریل (۶/۸۲ درصد) نگران هستند، اما این رقم هنوز ناراحتکننده است. درصد پاسخدهندگانی که فکر میکنند موزه آنها به طور دائمی تعطیل میشود از ۱۲٫۸ به ۶٫۱ درصد میرسد، اما بیش از ۵۰ درصد از شرکتکنندگان فکر میکنند که موسسه آنها باید با کاهش ساعات کار فعالیت کند.
- دادهها هنوز تفاوت قابل توجهی را در مناطق مختلف نشان میدهند و اثرات بارزتری در نقاطی که موزههای کمی دارد و ساختارهای شکننده دارد به نظر میرسد. آسیا، کشورهای عربی و آمریکای لاتین و کارائیب صدمهدیدهترین مناطق در بررسی دوم هستند.
- به طور کلی، اقدامات امنیتی و حفاظت از میراث در موزهها در زمان قرنطینه ادامه داشت: حدود ۸۰ درصد از پاسخدهندگان گفتند که این اقدامات به قوت خود باقی است، حداقل ۱۰ درصد از پاسخدهندگان اظهار داشتند که موزههایشان از ماه آوریل برای کنار آمدن با همهگیری، اقدامات خود را افزایش دادهاند. با این حال، بر اساس نظر ۱۵ تا ۲۰ درصد شرکتکنندگان، در آفریقا آمریکای لاتین و کارائیب و کشورهای عربی این اقدامات ناکافی بودهاست.
- بار دیگر ایکوم، به نمایندگی از جامعه بینالمللی موزهها، از سیاستگذاران و تصمیمگیرندگان میخواهد که فوراً بودجههای امدادی را برای کمک به موزهها و متخصصانشان اختصاص دهند تا بتوانند از بحران جان سالم به در ببرند و به مأموریت حیاتی خود که خدماترسانی به عموم است ادامه دهند. بهبود اقتصاد و روند بهبود جوامع ما پس از بحران کووید ۱۹ طولانی و پیچیده خواهد بود. موزهها به عنوان قهرمانان اصلی توسعه محلی و مکانهای غیرقابل مقایسه برای بازدید و یادگیری مردم، نقش مهمی در بازسازی اقتصاد محلی و ترمیم ساختار اجتماعی جوامع آسیبدیده خواهند داشت.
وضعیت موزهها در کشور شما و جهان
وضعیت فعلی کارکنان
اطلاعات تکمیلی در:
https://icom.museum/en/news/follow-up-report-museums-covid-19/
https://icom.museum/wp-content/uploads/2020/11/FINAL-EN_Follow-up-survey.pdf
دیدگاهتان را بنویسید