کار داوطلبانه حس زنده بودن به انسان می بخشد/ گزارش خبری و تصویری نشست تخصصی «ضرورت گسترش کار داوطلبانه»

دومین  در سال ۱۳۹۸ با عنوان «ضرورت گسترش کار داوطلبانه» با حضور استادان و علاقه مندان حوزه کار داوطلبانه، عصر چهارشنبه ۱۶ بهمن ماه در محل موزه ارتباطات برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی موزه ملی علوم و فناوری در ابتدای نشست  سیما قاسمی در مقدمه ای به معرفی موزه و نشست های تخصصی آن پرداخت و گفت: موزه ملی علوم و فناوری علاوه بر فعالیت های مختلف ترویجی، نشست های تخصصی سالانه نیز دارد که عمدتا به موضوعاتی که موزه با آن ها روبروست می پردازد. در نشست امروز هم با انتخاب موضوع «ضرورت گسترش کار داوطلبانه» می خواهیم ضمن آشنایی با فرهنگ کار داوطلبانه، از تجارب فعالان این حوزه استفاده کنیم و آن ها را به اشتراک بگذاریم.

در ادامه، طاهره رستگار به عنوان دبیر نشست تاکید کرد: باید بر خروجی این نشست توجه کنیم بویژه که در کشور ما کار داوطلبانه جا نیافتاده است در صورتی که در کشورهای دیگر به عنوان یک وظیفه تلقی می شود.

پریچهر نسرین پی، عضو شورای کتاب کودک، به عنوان اولین سخنران رسمی این نشست ضمن معرفی این شورا، تجارب و آموخته های خود را به اشتراک گذاشت.

وی گفت: شورای کتاب کودک از سال ۱۳۴۱ شروع به کار کرده و به مدت ۵۷ سال به طور مداوم فعال بوده است در صورتی که در ایران کم تر موسسه ای یافت می شود که تجربه بیش از ۲۰ سال داشته باشد.

نسرین پی با اشاره به این که شورای کتاب به صورت یک سازمان کاملا مردمی بدون وابستگی به دولت تشکیل شده و کاملا داوطلبانه است، دلایل ماندگاری این شورا را این چنین برشمرد: ۱- مشخص بودن هدف که همان غنا بخشیدن به ادبیات کودکان بوده است و عدول نکردن از آن ۲- عشق و علاقه تمام داوطلبان به حوزه کودک ۳- ایجاد انگیزه در داوطلبان و بهره مندی از انگیزهای آنان ۴- توجه به تخصص ها در داوطلبان ۵- برقراری ارتباط دوسویه میان مدیران و داوطلبان. کسانی که وارد کار داوطلبانه می شوند هم باید خوب بشنوند و هم خوب شنیده شوند ۶- نظم و انضباط ۷- عدم خشونت با ایجاد حس همدلی ۸- ایجاد احساس مسئولیت اجتماعی ۹- حق انتخاب؛ داوطلب با داشتن حق انتخاب، موجودیت خود را احساس و آرامش درون پیدا می کند.

وی در پایان با بیان این که داوطلبانه کار کردن سبکی از زندگی است، تاکید کرد: کار داوطلبانه باید از کودکی شروع شود و کار داوطلبانه باعث تبدیل «رقابت» -که در جامعه ما بیداد می کند- به «رفاقت» می شود.

زهرا گیتی نژاد ،بنیان گذار موسسه مهر گیتی، دومین سخنران این نشست گفت: کار اصلی موسسه مردم نهاد مهر گیتی، مدرسه سازی، حمایت تحصیلی، ارسال کتاب و وسایل درسی به مدارس محروم، تجهیز مدارس و آموزش است. این موسسه تاکنون ۳۶۰ مدرسه ساخته و یا در حال ساخت دارد و ۴ هزار دانش آموز را بورسیه کرده است. حدود ۳۰۰ داوطلب و نهایتا ۴ نفر استخدامی داریم. همه ما نسبت به سرزمین مان یک دینی داریم که به آن مسئولیت اجتماعی می گوییم. ما معتقدیم کار دواطلبانه یعنی فردی با اشتیاق و با تمام وجود و با حس مالکیت کار کند و بعبارتی، وقتی فرد با علاقه کار می کند، فکر می کند، فکر باعث خلاقیت و خلاقیت باعث نشاط می شود و بر این اساس، سازمان هایی ماندگار هستند و در انواع بحران ها، جنگ ها و تغییرات از بین نمی روند که نیروهایی با عشق و علاقه داشته باشند.

گیتی نژاد علت ماندگاری ۵۷ ساله شورای کتاب کودک را جذب و هدایت نیروهای با انگیزه دانست و افزود: باید همان ابتدا به نیروها این اطمینان را بدهیم که در موسسه استخدام نخواهند شد چرا که با امید دادن به استخدام، نیروهای خوبی نخواهیم داشت؛ از طرفی اما باید مزایایی چون غذا، میان وعده، کار در منزل، بلیت تئاتر و سینما و.. باید برای داوطلبان قائل شد و مرتبا به نیروها سرکشی و اشتیاق کاری را در آن ها حفظ کرد. یک مدیر باید اسامی تمام نیروهای خود را کاملا بشناسد و آن ها را با نام کوچک صدا کند، این کار «حس ارزشمندی» به نیروها می دهد. همچنین باید زمان هایی را برای گفت و شنود مسائل و مشکلات نیروها در نظر گرفت. مدیران باید از نظر شخصیت، اعتقاد و تجربه افراد موثری باشند و بتوانند در نیروها اعتماد به نفس ایجاد کنند.

احمد بختیاری، مدیر دبیرخانه ترویج کار داوطلبانه، به عنوان سخنران سوم گفت: کار داوطلبانه علیرغم داشتن ساختار اما نباید نیاز به تخصص داشته باشد تا همه بتوانند انجام دهند. یکی از اهداف ما در دبیرخانه ترویج کار داوطلبانه، معرفی مصادیق این کارهاست. شعار ما هم این است که «در سال، یک روز را به کار داوطلبانه بپردازیم»؛ البته اگر افراد همان یک روز را کار داوطلبانه کنند، از این کار استقبال کرده و روزهای بیش تری را داوطلب خواهند بود. فردی که کار دواطلبانه می کند چه کارش مفید و چه غیرمفید باشد، حس زنده بودن به او دست می دهد. کار داوطلبانه، سازمان متولی در کشور ندارد و شاید این جای خالی به این معنی باشد که همه سازمان ها باید بخشی را به کار داوطلبانه اختصاص دهند.

یک شهروند جوان وقتی یکی دو سال به صورت داوطلبانه در ادارات کار کند، هنگام استخدام، بسیار کارآمدتر از دیگر کارمندان تازه وارد خواهد بود.

بختیاری ادامه داد: کار داوطلبانه می تواند در گروه ها و تشکل ها و یا حتی به صورت «فردی» انجام شود. ما ۱۵۰ مصداق کار داوطلبانه پیدا کردیم که نیاز به تشکل ندارد. یک تشکل باید ارزیابی و تحلیل کند که چه کاری را به چه افرادی بسپارد. تشکل باید برای افراد کار داشته باشد و تشکل باید قوانین و آیین نامه کوچک داشته و خط قرمزهایش مشخص باشد و باید حس «خوشایندی» را به داوطلبان منتقل کند.

فیروزه صابر، مدیرعامل موسسه شبکه ملی موسسات نیکوکاری و خیریه، آخرین سخنران نشست گفت: موسسه ما ۱۵۶ عضو دارد که هر یک از اعضا در موسسات نیکوکاری مختلفی فعال هستند. در این موسسه، ما مطالعاتی با موضوع «راه های نگه داشت داوطلب در موسسات داوطلبانه» انجام دادیم که نتایج آن بدین قرار است:

انگیزه های داوطلبان برای کار در موسسات داوطلبانه معمولا در سه سطح صورت می گیرد: ۱- فردی (هویتی، علاقه های فردی، رشد فردی، حس مفید بودن، حس دیده شدن، بهره مندی از مزایا، کارورزی و..) ۲- سازمانی (نزدیکی با اهداف تشکل) و ۳- اجتماعی (نوع دوستی، تعهد شهروندی، عقاید مذهبی و..).

انتظارات یک تشکل از نیروهای دواطلب: مسئولیت پذیری، پاسخگو بودن، نظم پذیری، تعهد به اهداف و ماموریت ها، درک محدودیت های سازمانی، توجه به نیازهای سازمان، درونی شدن یا حس تعلق سازمانی.

چالش های جدی نیروهای داوطلب: اختیار و مسئولیت، تعارض بین مدیر و نیروی داوطلب، تعامل سازمانی، ارزش های سازمانی، تاثیرات اجتماعی، محدودیت های زمانی، تفکر تشکیلاتی و نیازهای متفاوت.

چالش های تشکل های داوطلبانه: عدم آسیب شناسی سازمانی، وجود فاصله تشکل با اهداف خود، تغییر مدیریتی، فقدان آموزش، توسعه غیرمتعارف و محدودیت های مالی.

عوامل تاثیرگذار بیرونی بر اقدامات داوطلبانه: فرهنگ  اجتماعی، قوانین حاکم بر تشکل ها، مهم نبودن موضوع تشکل در جامعه، محدودیت منابع و شبکه های اطلاعاتی در سطح اجتماع.

در پایان نشست، «پرسش و پاسخ» بین حاضران و سخنرانان شکل گرفت.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − هشت =