روز جمعه ۱ آذرماه ۹۸، با همت موزه ملی علوم و فناوری ایران، کمیته بینالمللی IMU و بنیاد دیهیم و با حضور جمعی از فرهیختگان حوزه ریاضی، نمایشگاه عکس «به یاد مریم» در بزرگداشت مقام شامخ مریم میرزاخانی، ریاضیدان فقید ایران، در محل باشگاه دیهیم افتتاح شد.
به گزارش روابط عمومی موزه ملی علوم و فناوری ایران، در این مراسم که از ساعت ۱۶ آغاز شد، افراد برجسته ای چون سرکار خانم دکتر زهرا گویا، عضوکمیته بین المللی IMU، دکتر سید منصور واعظ پور، رئیس انجمن ریاضی ایران، دکتر امیر جعفری، عضو هیئت علمی دانشکده علوم ریاضی دانشگاه صنعتی شریف، سرکار خانم دکتر مژگان محمودی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و عضو کمیته بانوان اتحادیه بین المللی ریاضی، سرکار خانم دکتر مریم رسولیان، رئیس هیئت مدیره مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد و چند تن دیگر از استادان ریاضیدان فقید و برجسته داشتند.
دکتر زهرا گویا به عنوان دبیر این نمایشگاه در ابتدای مراسم ضمن ابراز تاسف از فقدان مریم میرزاخانی گفت: میرزاخانی توانست درهای زیادی به روی حضور ریاضی باز کرده و افق های تازه ای را ترسیم کند. او اولین زنی بود که توانست جایزه معتبر فیلدز را به خود اختصاص دهد. او برای خانواده، استادان، همکاران، دانشجویان، دوستان، همسر و فرزند مثالی از تواضع، سادگی، صمیمیت، بی ریایی و تسلیم ناپذیری بود. راز جاودانگی او، داشتن شخصیت چندبعدی و انسانی وی بود و از دست دادن این فرد نازنین بیش از انتظار باعث سرگشتگی می شود.
جامعه ریاضی ایران که بخشی از جامعه ریاضی جهان است تلاش کرده است در بزرگداشت مقام این ریاضیدان برجسته، با همت کمیته زنان ریاضی و با پیگیری سرکار خانم دکتر محمودی در کمیته بانوان اتحادیه ریاضی، نمایشگاهی برپا شد و با تلاش دکتر ارشدی و دکتر مولوی از موزه ملی علوم و فناوری ایران و همت خانه فرهنگ دیهیم، این نمایشگاه در ایران نیز برپا شده است.
مهندس دیهیمی، مدیرعامل بنیاد دیهیم، به عنوان سخنران دوم ضمن خوشامدگویی به حاضران مراسم گفت: مجموعه دیهیم مجموعه ای است که برای فرهنگ و نوابغ ایرانی احترام خاصی قائل است. جوانان ایرانی در صورت داشتن بستر و زیرساخت در کنار علم خود، می توانند موفق باشند. این مجموعه در تلاش است بستر و انگیزه لازم را برای جوانان ایرانی فراهم کنیم.
دکتر سید منصور واعظ پور، رئیس انجمن ریاضی ایران، ضمن تشکر از اعضای موزه ملی علوم و فناوری ایران، بنیاد دیهیم و تلاشهای سرکار خانم دکتر گویا و محمودی بابت برپایی این نمایشگاه و شناساندن مریم میرزاخانی گفت: مریم میرزاخانی را باید یک الگوی عالی برای دختران و زنان در نظر گرفت اما باید مواظب باشیم که از او اسطوره نسازیم. چون اسطورهها دست نیافتنی هستند. چیزی که مریم به زنان ایرانی داد، درس خودباوری است که یعنی آنها میتوانند. انجمن ریاضی ایران افتخار دارد که در راه کشف استعدادهایی همچون مریم میرزاخانی قدم برمی دارد.یکی از اقدامات خوب این انجمن برگزاری مسابقات ریاضی دانشجویی است که سالانه برگزار می شود و اعتبار جهانی دارد و مریم در کوران همین مسابقات بود که با دریافت مدال طلاکشف شد. یکی دیگر از اقدامات خوب مربوط به کمیته بانوان اتحادیه بین المللی ریاضی و شخص سرکار خانم دکتر محمودی را میتوان نامگذاری روز تولد مریم میرزاخانی به عنوان روز جهانی زن و ریاضیات نام برد.
سرکار خانم دکتر مژگان محمودی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و عضو کمیته بانوان اتحادیه بینالمللی ریاضی با قرائت بیانیه کمیته بین المللی IMU از تلاشهای صورت گرفته برای برپایی این نمایشگاه در ایران تقدیر و سپاس را از برگزارکنندگان اعلام نمود.
دکتر محمودیان از اساتید مریم میرزاخانی با بیان خاطرهای از مریم گفت: وقتی وی دانشآموز دوره راهنمایی بودبه اردویی که از طرف دانشگاه شریف برگزار میشد دعوت شد. در این اردو او به همراه رویا بهشتی که بعدها باهم از نوابغ ریاضی شدند، مسائل سخت ریاضی مطرح شده را به راحتی حل میکردند و همین باعث شد تا این دو به المپیاد ریاضی پیش از موعد سنی خود معرفی شوند که در سال بعد مدال طلای المپیاد را بگیرند. حالا این وظیفه استعدایابی برعهده بنیاد میرزاخانی است. کشورهای زیادی مثل استرالیا و آمریکا بورسهای تحصیلی به اسم مریم میرزاخانی برقرار کردهاند ولی این امر هنوز در ایران صورت نگرفته و باید به این جهت حرکت کنیم.
دکتر امیر جعفری به عنوان همکلاسی دوران دانشجویی مریم میرزاخانی نیز در سخنرانی خود عنوان کرد: مریم یکی از مفاخر بزرگ ایران است که هم ردیف بزرگانی چون ابوعلی سینا، فردوسی و … قرار دارد و اگر تاکنون اسم وی مانند این بزرگان شناخته نشده باید تلاش کنیم این مهم را انجام دهیم. نباید از مریم بت بسازیم . اوی همیشه فردی با انرژی بود و یکی از افراد باهوشی بود که من تا کنون دیدهام. یکی از دلایل موفقیت وی دید همیشه مثبت مریم به زندگی بود و هرگز دلسرد و تسلیم نمیشد. او عاشق کمک بود و شخصیت بسیار انسان دوستی داشت. به راستی که مریم یک الگو برای دختران ایران جهان است و نباید اجازه دهیم اسم مریم میرزاخانی فراموش شود و من از برگزارکنندگان این نمایشگاه کمال تشکر را دارم.
دکتر زنگنه نیز به عنوان یکی از اساتید پیشین مریم میرزاخانی به عنوان سخنران بعدی این مراسم ضمن تجلیل از مقام شامخ این ریاضیدان برجسته گفت: اتفاق بزرگی که مریم میرزاخانی آن را انجام داد تغییر چهره ریاضی جهان به عنوان یک دانشمند زن ایرانی بود. او اولین زن ایرانی و حتی خاورمیانه بود که توانست معتبرترین جایزه ریاضی یعنی جایزه فیلدز را بگیرد و با دریافت دومین جایزه فیلدز توسط آقای میرکار، ایران جزء ۶ کشور برتر جهان در این زمینه است.مریم یک افتخار بزرگ برای جامعه ایرانی است که شخصیت بسیار دوست داشتنی و فروتن داشت.
سرکار خانم دکتر مریم رسولیان، رئیس هیئت مدیره مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد، به عنوان آخرین سخنران این مراسم گفت: من حدود ۳۰ سال است که خانواده و پدر مریم را میشناسم. مریم توانست سقف شیشهای و کلیشهای بودن این که ریاضیات مختص آقایان است را شکست. وی و خانوادهاش یک درونگرایی خاصی دارند که به هیچ عنوان اهل خودنمایی نیستند. فروتنی وتمرکز بر روی کار دو خصیصه بارز مریم میرزاخانی بود. وی دو سال آخر عمر خود را وقف دختر و ریاضی کرد و همیشه وفادار ارزشهای خود بود.
شایان ذکر است، این نمایشگاه از روز ۱ تا ۱۰ آذرماه در محل باشگاه فرهنگی دیهیم واقع در خیابان شریعتی، بالاتر از پل صدر پلاک۱۷۳۶ برپا است و بازدید برای تمام علاقهمندان آزاد و رایگان خواهد بود. علاقهمندان همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانند با شمارههای ۶۶۷۲۴۶۹۴-۰۲۱ و ۸- ۰۹۱۹۸۹۶۲۰۰۷تماس حاصل کنند.
دیدگاهتان را بنویسید